петък, 14 май 2010 г.

Пиер Дьо Ронсар - "Принц на поетите и поет на принцовете"



В петък следобед (на 24 април) в Градската градина официално бяха открити първите "Ронсарови дни" в Свищов.
Културният празник е посветен на известния ренесансов френски поет Пиер дьо Ронсар.
Инициативата за провеждането на празника е на свищовския народен представител Лъчезар Тошев, който в продължение на години изследва произхода на твореца и доказа, че той е свързан именно с нашия град. Идеята за провеждането на дни, посветени на Пиер дьо Ронсар и френската култура изобщо, бе подкрепена и от Френското посолство.
Празничната програма на Ронсаровите дни започна сутринта в Градската градина с изложба "Пиер дьо Ронсар". В нея бяха представени книги за поезия от Френския институт. По-късно на същото място имаше и поетични импровизации от граждани и гости на града върху хартия.
Следобед в къщата музей "Алеко Константинов" свищовлии и гостите на града имаха възможност да се видят музикално-поетичния спектакъл "Завръщане на песента" с участието на Мустафа Ауар, директор на един от най-известните френски театри за съвременна поезия, който рецитира под съпровод на китара от Аурелиен Розо.
Официалното откриване на Ронсаровите дни бе в късния петъчен следобед, като импровизираната сцена бе уредена на открито пред беседката в Градската градина. Официални гости на празника бяха заместник-културния министър Явор Милушев, Ив-Жак Кабасо, културен аташе при Френското посолство, народните представители Лъчезар Тошев и д-р Ваньо Шарков, почетният гражданин на Свищов Иван Станчов и др.
В концертната програма, посветена на откриването на Ронсаровите дни участваха камерна формация "Юлангело", струнен квартет от НМА "Проф. Панчо Владигеров" – София: Руслан Апостолов, Спас Колаксъзов, Иван Стайков и Йосиф Йосифов, ПБХ "Янко Мустаков" при ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови", както и деца от ЦДГ "Радост" и началния курс на СОУ "Н. Катранов".

В съботния ден, на 25-ти април, празникът продължи с културни събития в къщата музей "Алеко Константинов". От 11:00 часа там бе представена преводната двуезична книга "Пиер дьо Ронсар" на д-р Лилия Панова. Книгата е първата по рода си двуезична книга, представяща изцяло творчеството на поета. Последва творческа среща с поета Едвин Сугарев и певицата Роси Рос, след което бе представен още един френски музикално-поетичен спектакъл с участието на Ришар Мартен.
Следобед в музея имаше две беседи, посветени на Пиер дьо Ронсар. За произхода на поета на тема "От Дунава до Лоара" говори Лъчезар Тошев, а лекция за епохата и творчеството на Ронсар с тема "Принц на поетите и поет на принцоветe", изнесе проф. Стоян Атанасов от Софийски университет.
Свищовският празник, посветен на Пиер дьо Ронсар и поезията, е като своеобразен духовен мост между френската и българската култура, твърдят неговите организатори. "Ронсаровите дни" са включени в официалния културен календар на Община Свищов и ще се провеждат ежегодно.








alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5471387233074528370" />




www.swishtov.bg/bg/new
wwwt.tanyarisemova.blog.bg

Няма коментари: