четвъртък, 10 април 2008 г.

Истина любов и красота

Истина,любов и красота
Един филм на Радж Капур за истинската любов. Загадъчното и красиво мимиче Рупа ( Зийнат Аман) остава сираче още като бебе. Баща й брамин в селския храм я включва в празниците да пее и тя отрано става известна с красивия си глас.Гледайки децата как си празнуват рождения ден тя пожелава да си го празнува като тях въпреки уверенията на баща й ,че е под проклятие. Той още не може да прости на детето си,че с раждането си е причинило смъртта на майката. Чичото на Рупа, обаче се съгласява на й направи 12 рожден ден,Ала при празничните приготовления докато готви, горещо олио опръсква лицето на нещастното момоче и тя остава завинаги осакатена. Така в селото я знаят като ‘онази нещастница”, за която никой не иска да се ожени.
Младият инженер Ранджив ( Шаи Капур)пристига в селото за да участва в построяването на диги към язовира и так да предпази селото от наводнения. Той чува прекрасния глас не Рупа и се влюбва в нея. Според него тя е загадъчно и красиво момиче и техните кратки срещи прерастват в голяма любов. Девойката обаче не иска да се омъжи за Ранджив, защото знае,че той няма да я приеме с грозните белези по лицето, които тя щателно крие. Мъдреците от селото обаче, придумват Рупа да приеме предложението като я увещават ,че той се е влюбил в душата й. Така бедната млада жена приема сватбения ритуал ала в последния момент решава да покаже лицето си.
Виждайки истината Ранджив бива ужасен , отказва се от предложението си и отхвърля своята невеста като лъжкиня. Въпреки това, тя е принудена да остане у дома му за да спаси честта на баща си. Младият мъж остава самотен на брега на реката проклинащ тежката си участ. Рупа се опитва да
намери връзка със съпруга си и го посреща всяка нощ прикрита под друга жена, която той вижда като истинска любима. Но узнал,че ще има дете, той отново отхвърля преположението,че е имал връзка със собствената си съпруга и я изгонва от дома си. В резулат бащата на жена му почива, а бентовете на язовира се скъсват като природата излива своя гняв върху хората. Отнася ги наводнението , а Рупа тръгва да спаси детето си.
В водовъртежа на давещите се Ранджив най-после успява да стигне до жена си да да я извади над вълните. Намесата на висшите сили озаряват ума и събуждат сърцето за истината, любовта и красотата.

Няма коментари: