четвъртък, 10 април 2008 г.

Ампрапали

Амрапали
Здравейте приятели,
Тъй като повечето от вас не могат да присъстват на прожекциите, които често организирам за любителите на индийското кино, а от време на време и западното, отново си позволявам да ви разкажа друга история. Тя засягаща особена проблематика в любовта, с която днес все повече ни предстои да се сблъскаме. В епохата на .борба за световен мир и победа на космическата любов, все повече се спуска силата на трансформация и промяна, която да ни помогне да преодолеем своите концепции и различия.Както е казано :”ново вино в стари мехове не се налива” и поради тази причина сме принудени често да имаме главоболие или други неприятни сиптоми, който ни разтърсват и ни променят. Все повече сме свидетели на хиляди международни бракове от различни, често враждуващи нации – германци и англичани, японци и корейци, американци и японци, българи и турци или гърци и т.н. Три приятелски семейства, независимо християнската си принадлежност са приели децата им да сключат брак с представител на ислямския свят , след като са разбрали, че той стъпва върху добра ценностна система – обща и за двата свята.
Проблемът за любовта между представители на различни често враждуващи помежду си родове, нации, раси или религии е заминавал много творци през историята. Героите на Шекспир, Ромео и Жулиета или Отело и Дездемона не са просто фантазни образи , а възможни реалии в един хаотичен и дисхармоничен свят. Често пъти една такава драмататична съдба довежда героите до големи изпитания, дори с цената на смъртта, която сякаш ги събира в отвъдното. Разбира се измеренията на духовния свят са безкрайни, но те не могат да реализират човешките мечти, ако тук на земята не са направени необходимите усилия за това.
Индийският филм на режисьора Лек Тандон както повечето филми на Болиууд е един жизнеутвърждаващ разказ за любовта между мъж и жена от две враждуващи княжества.
Древна Индия е разкъсвана от междуособици и войни. Княжество Вайшали страда от непрекъснатите набези на войнстващото Магадх. В една от битките нападателите претърпяват поражение, а техният предводител Аджашастра е сериозно ранен. Изглеждайки като обикновен войник от армията на Вайшали той попада в дома на красивата танцьорка Амрапали.
Тя лекува раните му и го спасява от смъртта,без да подозира,че този мъж е най-големият враг на нейното княжество. Двамата се влюбват силно един в друг, но тази любов повлиява на трагичната съдба на двете княжества. След като девойката разбира истината, тя отказва почестите в двореца и пожелава да напусне страната, потънала от срам и болка. Кралският съвет , обаче, я осъжда и праща в затвора като назидание за предателите на родината. Излекуван от раните си, но не и от любовта, Аджашастра предприема нова война, ала смъртта, която причинява на хиляди хора още повече го отдалечава от любимата му. Останал сам на бойното поле, той е принуден да я потърси сред гъстите гори в тишината на молитва и съзерцание пред будистки храм. Мирното излъчване на монаси и поклонници, смирява сърцето му и Аджашастра е принуден да счупи меча си употребен за гибелта на толкова много хора.

Няма коментари: