неделя, 24 януари 2010 г.

Растеж на светлинното тяло



Светлинното тяло е онова, което ни кара да се чувстваме свободни, което ни дава правилното отношение към себе си и живота. То не ни кара да се чувстваме виновни, нито пък да обвиняваме другите, то ни очаква да разнищим своите страхове, мисли и концепции и да ги освободим, за да се върнем към източника на любовта...
Седемте чакри
Първата чакра е разположена в долната част на гръбначния стълб, в областта на принеума, мястото между ануса и половите органи. Енергията, която протича през тази чакра е плътна, мощна и витална. Тази чакра е свързана с основните аспекти на оцеляването на човека. Основната функция на най-древната част от човешкия мозък -змиевидния вътрешен мозък е да осигури оцеляването . Първата часра влияе върху системата по същия начин.
Основни функции на Муладхара чакра - оцеляване, утвърждаване на жизнената енергия, прочистване. Свързани органи - дебело черво и ректум. Свързани жлези - надбъбречните жлези. Основен съответстващ нервен център . опашно-сакралния сплит.

Втората чакра е разположена в гръбначния стълб близо да половите органи. Свързва се с творчеството. Затова тя е и център на възпроизвеждането и възраждането. Сексуалната енергия е в основата на всяка индивидуална изява. Тя е градивна сила, чието влияние излиза извън рамките на сексуалната дейност, като се разпростира върху мисълта, чувствата, поведението и начина на обличане. Сексуалната енергия вдъхновява изкуството, музиката, модата и дори архитектурата и автомобилната промишленост. Тя е всепроникваща сила. Сексуалният оргазъм е както изживяване на биологичноудоволетворение, така и трансцедентално преживяване. Той е така желан, защото в такива моменти, макар и за кратко човек има чувството, че времето престава да тече. Този екстаз извън времето е характерен за мистичните състояния и е от съществено значение за успеха на изпълняваните от шаmаните ритуали.
Основни функции на Свадхиштхана чакра
- творчество, създаване на потомство, сексуална функция, повишаване на жизнения тонус. Свръзани жлези - дебело черво, пикочен мехур, бъбреци, полови органи. Основен съответстващ нервен център - - простатният сплит, утеровагиналния сплит.

Третата чакра е разположена в областта на слънчевия сплит и е център на индивидуалното Аз. Това е вихровият център на индивидуалното съзнание, на личната сила, на волята. Тя поражда стремеж към себеутвърждаване, самоопределение и индивидуална сила. Тя ни подготвя да приемаме предизвикателствата в живота. Този център може да бъде много мощен - свързан е с личното обаяние и водаческите способности. основни функции на Манипура чакра -воля, индивидуална сила, храносмилане и усвояване на хранителни вещества. Свързани органи - черен дроб, далак, стомах и тънките черва. Свързани жлези :панкреасът. Основен съответстващ нервен център. слънчевия сплит.

Четвъртата чакра се намира в гръбначния стълб срещу стернума - костта в средния гръден кош. Смята се за център на любовта и състраданието в енергийната система. Именно през четвърта чакра съзнанието напуска рамките на егоцентризма и човек осъзнава връзката си с останалия свят. Разположена между трите долу и трите горе чакри тази чакра е вододел между по-ниското и по-вишето ниво на съзнанието. За да получи достъп до по-висшите сфери на творчеството и съзнанието, човек трябва съзнателно да премине през четвърта чакра.
Основни функции на Анахата чакра - любов, състрадание, сърдечна дейност, функциите на белия дроб и бронхите. Свързани органи - сърцето, белите дробове. свързани жлези - тимусът. основен съответстващ нервен център - сърдечния сплит.

Петата чакра е разположена в гръбначния стълб, зад средата на гърлото. през нея преминават енергиите, предназначени за по-висшите сфери на общуването, творчеството и себеизявата. Мощта й е особено забележима при говорна дейност, кояте е въздействие от всички изяви на човешкото поведение. Когато петата чакра е добре развита, човек може да говори с необикновена сила и убедителност. Ако тази чакра е силна, начинът ни на изразяване ще бъде драматичен, мощен и вълнуващ.
Основни функции на Вишудха чакра - висше тволчество и общуване. Свързани органи - гласните струни. Свързани жлези - тироиднана жлеза. основен съответстващ нервен център : ларингалният сплит.

Шестата чакра започва навътре между веждите зад основата на носа към центъра на главата. Известна е още с наименованието си Трето око или окото на мъдростта. Тази чакра е средището на висшия интелект и паранормалното зрение. Третата око е център на интуицията - насочвано от мъдростта вътрешно прозрение и на дълбокото разбиране за невидимите сили , които действат при каквато и да е ситуация. Когато третото око е отворено човек ясно може да види миналото, настоящето и бъдещето. Отвореното трето око позволява на човека да постигне с лекота желаните положителни и плодотворни резултати.
Основни функции на аджна чакра - висш интелект, ясновидство, интуиция, изострен слух. свързани органи - мозъкът. свързани жлези : хипофизата. Сэответстващ нервен център : каверна сплит

Седмата чакра е разположена на темето на главата и е център на космическото съзнание - състояние на абсолютно осъзнаване или сливане с първоначалната творческа сила на Вселената. Тя е безусловно състояние на пълно себеосъществяване , въплъщение на пълната свобода, мъдростта, енергията, прозрението и радостта. при събуждане на седма чакра човек осъзнава, че космическото съзнание е естествено сътояние на човеак. Основна функция на Сахасрара чакра - космическо съзнание. Свързани органи - мозъкът.Свързани жлези - епифизата. основен съответстващ нервен център - каревeнозният сплит.

Няма коментари: