четвъртък, 5 ноември 2009 г.

Как да живеем по-дълъг и по-спокоен живот ?

400 години живот

Махариши Свами Дев Мурти е на 108 години, но смята, че животът продължава поне до 400 години, стига за целта да заделяме поне 4 минути дневно за йога. И на тази преклонна възраст известният индийски гуру йога Свами обикаля света, за да служи на хората и да проповядва древното знание на предците.
Той дойде за втори път в България. Преди 40 години белобрадият старец е показал у нас силата на йога с невероятни изпълнения – легнал върху натрошени стъклени бутилки, през него минава 20-тонен камион, дори и газенето на слон и тежестта на валяк издържа крехкото му тяло, със зъбите си дърпа камион, спира 4 стартиращи с мръcна газ автомобили, с лекота върти два огромни дънера...
И днеc Cвами носи неизменното си послание – да пазим чисти тялото, душата и ума си, тъй като тяхната хармония освобождава от страданията и удължава живота. „В мислите си пожелавайте добро на всеки. Вслушвайте се в болките на другите, мислете как да им помогнете.”, призовава на пресконференция дълголетния духовен учител.
Индийският йога препоръчва на всички да станат вегетарианци, защото тези хора не само са по-здрави, но и „не убиват и имат силата да прощават и да живеят в мир със околните”
Ако всеки ден човек прави няколко упражнения за четири минути, той може да живее дори и 400 години, убеден е учителят.
Те нключват 4 -крокодилски упражнения” на Мурти за подобряване на състоянието на гръбначния стълб, „пранаяма” и „нети”, mасажни движения на стомаха,отразяващи движенията на животните, от които той се учел на всичко.
Еволюционното изправяне на човека е причинило пораждането на редица заболявания и е от изключителна важност всеки да прави упражненения за подобряване на опорно-двигателната система, твърди Свами. Още повече, че ходенето на два крака ни задължава да търсим по-висока духовност.

Най-чистата храна е живата, която природата охолно ни дава и ако се храним природосъобразно няма да се разболяваме, няма да сме агресивни, а щастливи и радостни. „40 дневното постене обновява и оздравява кlетките, а майчиното мляко е незаменима храна на бебетата. Най-полезен е сънят по корем, 2-3 минути активно дишане ни зареждат с прана-енергия, разтриването на мидите на ушите е много ефективно, въртеливите движения на стомашните мускули при прибран корем също помага за здравето.
Махариши Свами Дев Мурти е роден в древния индийски граз Чаниот, днес на територията на Пакистан. Още от 5 годишен се обучава в Хималаите на йога техники. Когато учителят му Ятиджи Махарадж преценил, че е достатъчно подготвен, го изпратил да преповада в Индия и по целия свят. (с.1)

Продължение:

Човекът –растение не яде от 14 години и съзерцава само слънцето


Парарелно с гостуването в България на йога-гуруто Своми Дев Мурти, друга легенда на източните практики посети София – т-нар. Чевик.растение – 72 годишният индиец Хира Ратан Манек, който от 14 години живее без да се храни. Той поема само преварена вода и слънчева светлина и енергия. Изключително рядко, само за да не обиди домакините, приема кафе, чай или мляко.
Хира е убеден, че слънцето лекува СПИН, депресии, очни болести, диабет, та дори и зависимости като тютюнопушене, наркомания. Той доразвива идеята на Ницше за свърхчовека, който не страда от никакви болести, има душевен мир и живее много дълго само на фотосинтеза. С наблюдаването на слънцето се активират чонешките двръхсили и чувството за глад изчезва.
Ако гледате 30 минути дневно поне около половин година сънцето инсулинът в кръвта се нормализира, лeкyват се Алцхаймер и Паркинсон, рак на гърдата, артрит, сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло, булимия и анорексия. Освен взиране в слънчевите лъчи трябва да се пие и слънчева вода, налята в стъклено шише и престояла на слънце до стоплянето й. Тя може да се ползва и като компрес за кожата, и като капки за очи, нос и уши. (.3)

По материал на Георги Василев
Из „Седмична поща”,бр. 434, 2009

Няма коментари: