неделя, 1 ноември 2009 г.

Правенето на любов е свещено преживяване - говори индийският духовен учител ОшоПътят към Духовния брак - откъс от превод :

"Възниква един друг въпрос: “Необходима ли е брачна церемония? Защо е нужно парче хартия? , т.е. удостоверение за граждански брак. Защо е толкова важно? Защо просто не си живеем така? Много хора днес поемат брачното си обещание твърде леко, по различен начин. Някои казват: “ Нека сега да се оженим и ако не проработи винаги можем да се разделим.” Но това не е брак. Както казахме преди иситнският брак трябва да се основата на безусловно отдаване. Няма друг начин да се изпълни целта на брака. Следователно, брачният сертификат не е никава хартия, а отдаване, клетвено обещание. Някои хора казват: “Добре де, но ние сме искрени. Ние се заклехме пред Бог, нямаме нужда от фромалността на външната церемония.” Но когато дойдат трудностите, изкушението да се върнеш е мнго по-голямо отколкото при официалното обещание.Дори когато двойката е много искрена, пак греши. Знаете ли защо? Защото ние не живеем само за себе си. Ние сме част от обществото и примерът от нашите действия влияе на другите. До голяма стеме нашето съвременно общество се е обърнало срещу моралните закони. “ Тези йоги са последователи на велико учение и ако те не трябва да спазват моралните закони, ние също не трябва да ги спазваме.’Независими колко сте искрени вашият външен пример ще влияе на другите. Ние трябва да се държим един за друг. Следва и въпросът : “Ще се променят ли семейните традиции с времето?” Дали учението на Парахамсаджи за брака ще остарее за в бъдеще или ще се отменят при различни обстоятелства в съвременното ни общество?” Аха, това е самозалъгване. Отговорът е, че законите правени от човека са променливи. Законите създадени от Бог са постоянни и вечни. И бракът като институция не е съдаден от човека, както си мислят повечето хора. Това е закон на Бога и той е свещен.
Моралните закони са научни: И сега не искам да създам впечатление , че сексът е нещо зло, нечисти или несвято нещо.Бог е създал секса, но злоупотребата с него е това, за което предупреждават Свещените писания.Защо? Тези закони не са били направени, за да въздържат човечеството от секса, да му помогнат по-бързо да се издигне до божествената цел. Говорим научно – ако човек погледне на секса с лека ръка и се втурне да се забавлява, какъв е ефекта от това? Неговото съзнание остава в по-долните чакри на гръбначния стълб, в центъра на секса. Но там , където се получава божественото състояние , която търсим стотици и хиляди години , е на върха на гръбначния стълб и гръбначния мозък, хилядолистния лотос (седма чакра) или Христовия център. И ако човек живее с мислите си , насочени към по-долната част на гръбначния стълб, математически не е възможно да достигне Бога и да преживее Божетсвено съзнание. Ето защо всички Свещение писания , включително йога Сутра на Пантаджали , която е основа на ражда йога и крия йога подчертават тези морални и етични правила. Те са основата върху която е построена структурата на духовното израстване и ако няма основа, структурата може постоянно да се руши. Поради това светците наблягат на умереността и сублимацията : не секс сам за себе си, а като израз на иситнска любов. Тогава се включва сърдечния център (анахата чакра) или както посочва Шри Юктешвар в “свещената наука” – вратата, която води до по-високите и блажено състояние. Това си е точна наука. Цялото творение се управялава по закони и човек не може да ги промени. "
Из учението на Парахамса Йогананда

Няма коментари: