петък, 11 септември 2009 г.

Среща със себе си

Визуализация "Среща със себе си"

Ценка Стойчева (откъс от новата й книга "Новото лечителско изкуство")

Хрумна ми днес да ви предложа един метод за визуализация, с чиято помощ можем да опознаем по-добре себе си, да узнаем за скритите си потребности, чиято незадоволеност ни депресира и ни кара да се чувстваме несигурни и изплашени. Самата аз го прилагам понякога, за да възвърна изгубеното си душевно и емоционално равновесие. Тази лесна за изпълнение визуализация ми е помагала много тогава, когато съм се чувствала объркана, изгубена и неспособна да видя ясно и безпристрастно другите и самата себе си.

Предварителната подготовка, на която накратко ще спра вниманието ви, е универсална и може да бъде прилагана всеки път, когато решите да работите с тези методи, независимо каква програма ще използвате. Тъй като възнамерявам да ви предложа и други идеи за визуализация нека уточним, че началният етап, който накратко ще опиша, е валиден за всяка една и няма да се спирам на него по нататък.

И така, преди да започнете, си изберете внимателно времето и мястото. Осигурете си спокойствие като изключите телефона. Аз обикновено сядам удобно с кръстосани крака. Ако за вас този седеж е изморителен, можете да легнете или да се настаните удобно в кресло или на дивана.

Винаги, когато релаксирам или медитирам, аз започвам с една кратка, но задължителна (от моя гледна точка) процедура.

Първо - изграждам си енергийна защита, която може да бъде сфера от бяла светлина или каквото вие си изберете.

Второ - отправям молба към духовните си Наставници да бъда закриляна и напътствана, след което мислено формулирам целта си.

Трето - ако съм легнала, определям и продължителността като просто си казвам, че каквото и да се случи след половин час (примерно) аз ще отворя очи, напълно ще се събудя и ще се чувствам чудесно – жизнена и енергична. Ако смятам да седя, това условие не е необходимо, защото позата няма да ми позволи да остана така повече от час – час и половина.

Ако никога досега не сте използвали метод за релаксация, не сте медитирали и изобщо тези състояния на съзнанието са ви непознати, добре ще е да си помогнете в началото с кратка програма за концентрация и насочване на цялото ви внимание навътре. Искам да вметна, че в зависимост от личните ни възможности някои от нас ясно „виждат” това, което си представят, а други просто „знаят” че са изградили ясна, цветна и детайлна представа на избрания от тях обект.

Лесен и ефективен е популярният метод с черната училищна дъска. Представете си една черна училищна дъска, пред която има поставка с тебешир и гъба за изтриване. Мислено вземете тебешира и начертайте върху дъската квадрат. Напишете в квадрата цифрата „4”. След това с гъбата изтрийте цифрата, а след това – и квадрата. Начертайте триъгълник. Напишете в него цифрата „3”. Повторете процедурата с изтриването – първо цифрата, след това и триъгълника. Начертайте кръг. Напишете името си в кръга. След това изтрийте името си. Бавно - буква по буква. След това изтрийте и кръга. Забравете за черната дъска.

Представете си красиво природно кътче – морски бряг, планинско възвишение, горска поляна. Най-лесно е просто да извикате в представата си място, където вече сте били и което много ви е харесало. А след като бавно и детайлно го изградите, си представете себе си там – все едно че пред вас е вашият огледален образ. Ако се затруднявате, просто си спомнете за отражението си в огледалото. Щом веднъж го постигнете, можете да престанете да се концентрирате върху образа и пейзажа. Дори и да не ги виждате, те са си там. Всичко което остава да направите е да започнете да общувате със себе си.

Питайте, искайте съвет, помолете за помощ. Как ще протече срещата е непредсказуемо и най-вероятно ще останете доста изненадани, дори и малко объркани. Отговорите може да достигат до вас като глас, или телепатично, в повечето случаи – светкавично, изпреварвайки въпроса или репликата ви.

Ако се случи вместо познатия ви собствен образ да се изправите пред грозно и плашещо ви създание, хубавичко се замислете защо се виждате по този начин. Добре ще е да си кажете, че се обичате и цените и че не желаете да се виждате повече в такъв вид.

А е възможно точно обратното – тогава добре запомнете сияйното същество, изправено пред вас. И когато изпаднете в трудна ситуация, гнети ви чувство за малоценност, вина, страх или някой се опитва да ви убеди колко сте некадърни, незначителни, глупави – тогава просто си спомнете какви сте в действителност.

Създадено: 11/08/2007 . 11:44
Обновено : 11/08/2007 . 11:44
Категория : Полезно по Пътя
Страницата е посетена 3699 пъти
www.spiralata.net

Няма коментари: