петък, 11 септември 2009 г.

Майка Тереза


Майка Тереза

Кръвта ми е албанска, гражданството ми - индийско, вярата ми - на католическа монахиня. От гледна точка на моето призвание аз принадлежа на света. А от тази на сърцето ми - аз принадлежа изцяло на сърцето на Исус" - казва Майка Тереза за себе си.

Майка Тереза е родена на 27 август, 1910г. като Agnes Gonxha Bojaxhio в Скопие, тогава в Османската империя, днес - столица на Република Македония. Gonxha ("неразцъфнало цвете") израства в заможно албанско-католическо семейство. Тя е възпитавана много религиозно от родителите си. Когато става на десет години, изненадващо умира баща й; след това тя още повече се посвещава на своята вяра. Още на дванайсет годишна възраст тя решава да стане монахиня. Това желание е преследвано постоянно от нея и така на 18 години тя напуска семейството си, за да стане мисионерка в ордена на Сестрите от Лорето, като никога повече не вижда майка си и сестра си.

Този орден се ангажира заедно с членовете си особено много в преподавателското дело в Бенгалия/Индия. Тя не може веднага да започне с работата си в Индия, а заминава първо за централата на ордена в Ирландия. На 28 септември, 1928 тя заминава от Скопие за Ирландия. Само след два месеца тя може да изпълни желанието си и да се присъедини към ордена в Бенгалия. В Калкута през 1931 година полага първите си монашески обети, като приема името на Тереза от Лизийо. След това тя работи 17 години в St. Maryґs School в Калкута. Първо е учителка, по-късно е избрана за директорка.

По време на едно от многобройните пътувания през милионния град Калкута тя усеща божието призвание, да помага на бедните. Едва две години по-късно тя получава разрешение, да напусне ордена, без да изгуби статуса си на монахиня. След това Тереза живее сред най-бедните сред бедните в предградията на Калкута. Станалият известен неин портрет в списание LIFE й носи името "Saint of the Gutters".

През 1949 самата тя става индийка и основава през 1950 орденът "Мисионери на любовта към ближния". Членовете на този орден се задължават в безбрачие, бедност и подчинение. По-късно орденът е признат от папата и устоява на неговия контрол.Тереза се грижи заедно с ордена особено много за умиращи, сираци и болни. Нейният специален ангажимент се състои в грижата за болните от проказа. Днес към ордена принадлежат над 3000 сестри и над 500 братя в повече от сто страни по света. За нейното самоотвержено дело тя получава многобройни награди. Най-значимата е без съмнение Нобеловата награда за мир през 1979.

За често недостатъчното медицинско образование на своите братя и сестри Майка Тереза обича да казва: "Важен е не успеха, а това, да си верен на вярата." Заедно със световното признание за нейната работа, тя е критикувана за нейния консервативен светоглед. Така тя вижда в политиката спрямо абортите в много страни "най-голямата заплаха за световния мир". Когато в Ирландия трябва да се гласува за това, дали решението да бъде легализирано, тя призовава ирландците, да гласуват с "Не”.

Майка Тереза помага на най-бедните сред бедните. Такива е имало и има в Калкута достатъчно. Този същевременно впечатляващ и ужасяваш град образува фона, предпоставките за делото на Майка Тереза и нейната любов към ближния.

Сред неговата бедност Майка Тереза открива своя орден на "Мисионерите на любовта към ближния". Монахинята дава на гладните топла храна, на умиращите - легло, и най-важното, тя им дава съчувствие и се превръща в част от тяхната съдба.Домът на ордена се намира в сива каменна постройка непосредствено до храма на Богинята Кали.

Майка Тереза умира на 5 септември 1997, малко след 87-ия си рожден ден. Погребана е в Калкута с държавни почести.

Създадено: 28/08/2007 . 08:51
Обновено : 28/08/2007 . 14:46
Категория : Личностите, които осветяват Пътя
Страницата е посетена 5144 пъти www.spiralata.net

Няма коментари: