понеделник, 22 септември 2008 г.

Познай себе си

Познай себе си

Какви са моите възможности и предназначение? Кой съм аз? Накъде се движи моят живот? На пръв поглед това са прости въпроси, но за техният отговор трябва много да се замислим.
Как се определят нашите способности, нашата цел в живота ( т.е. нашата ценност). Да допуснем,че не харесваме цвета на кожата си или формата на нашето тяло, но не ни е ясно,че не сме се създали сами. Ние сме процес на творението. Нашите истински възможности и предназначение в значителна степен са създадени от силата, която ни е създала. Ние просто се преоткриваме и се развиваме, за да разберем истинската си стойност.
В какво се заключава стойността на човешкия живот?
С кое човекът превъзхожда останалото творение? ( например животните?) Ако намерим добър човек и се опитаме да разберем с какво той ни привлича, ще забележим, че настроението му не се сменя на всяка минута. В това отношение,той се отличава от много други – от онези, чието настроение много пъти се е разваляло и подобрявало в течение на няколко дни. Вие можете да кажете за първия : “Той ми харесва. Той е човек с постоянен характер”. Такава черта на добрия човек по правило се обяснява с висши нравствени устои и неповторимост на характера.
Такъв род постоянство се обяснява с любовта ни към кучетата. Те са винаги абсолютно искрени и предани на хората. Кучетата не изменят на себе си, никога не хитруват и не къжат. Те са безупречни верни. Ето защо много хора предпочитет любимото куче пред обществото. Хората разбират, че неизменността е неотменно качество. Например, скъпоценните камъни. Златото е ценно, защото не се променя и уникалният му цвят е дълговечен. Науката е открила,че елмазът се състои от обичаен въглерод, но защо считеме този скъпоценен камък за брилянтен? Неговата твърдеост е уникална и нищо не може да се сравни с нея, също така, че той е способен по необичаен начин да отразява най-тънкия светлинен лъч.
Хората ценят златото и брилентите поради неизменните им абслолютно неповторими свойства.
Как да разберем какви да станем? Ние трябва да избереме такъв образ на живота, който ни харесва. Телевизията, рекламата,списанията и филмите ни навеждат на мисълта за това, че трябва да сме красиви, богати и успешни. На нас ни е необходимо да имеме превъзходни машини, високоплатена работа и физическо съвършенство. Смятаме, че само тогава можем да станем “някой”. Само тогава си струва животът.
Но всичко това няма никакво отношение към нашата истинска стойност. Вашата ценност е във вашата неповторимост. Няма две еднакви снежинки , еднакви камъка или двама абсолютно еднакви човеци. Вие сте единствен. Животът си струва защото вашият принос ще бъде неповторим. Това е вашата тайна, за да можете да намерите собствената си стойност. Вие не сте длъжен да бъдете като всички. Вашата стойност е във вас. Намерете неповторими черти и способност и ги усъвършенствайте. Винаги съхранявайте своята неповторимост и бъдете постоянни. Тогава и другите хора ще видят и ще започнат да ценят във вас тези черти. Ако сте такива, това означава, че всичко е наред.

За вашия творчески дневник:
Напишете на една страна какво не харесвате у себе си като характер. Подредете ги по степен на важност. На срещуположната страна напишете как искате да виждате себе си. А след това помислете за начините, по които бихте променили характера си. Дайте предложения. Например, първата стъпка към това е да се научите да се възприемате такъв, какъвто сте, и да се научите да обичате себе си.
Любовта към самите нас не е егоистична , ако сме я насочили с цел усъвършенстване на нашия характер. когато започнем да живеем с положителни мисли за себе си, постепенно се научаваме да живеем според този наш модел.

Откъс от “Мой мир и Я” ,1995г ( превод от руски)

Няма коментари: