неделя, 16 март 2008 г.

Пътят на Пионера

Малко се знае за ранния живот на преподобния Сан Мюнг Муун. Той самият не говори за него. Историята в тази книга започва през 1946г., когато преп. Муун започва своята първа мисия в Пхенян и когато Уон Пил Ким едва 18 годишен става един от първите му последователи.
Преп.Муун е роден на 6ти януари,1920г. в Североизточна Корея в Пхън Ан Вък До. Това е само една година след първомайското движение за независимост през 1919г В него 33 религиозни лидери планирали мирен протест на ненасилие и призовали към независимост от Япония,която по това време все още била окупирала Корея. Демонстрацията обаче претърпяла неуспех и през следващите няколко седмици митингите се првърнали в кръвополитни безредици. Но неофициални данни 7 хиляди корейци са били убити в сблъсъците и като резултат от побоя и мъченията. Преп Муун е петото от осем деца. Когато бил на 10 години, неговите родители станали християни. От това ,което ни е разказвал, знаем ,че той много се е интересувал от нещата около него и прекарвал голяма част от времето си, изучавайки навиците на животните , птиците и насекомите. През една силна нощ, дълбоко запечатана в неговата памет, той и неговият по-малък братовчед проследили следите, оставени от един язовец, на лунна светлина. Двамата били толкова упорити,че го хванали чак на следващата сутрин в съсъедното село. При един друг случай няколко възрастни хора видели две момчета да се бият. Ясно било ,че по-голямото момче биело по-малкото- Сан Мюнг Муун. Възрастните хора се опитали да ги разтърват ,но те просто не спирали. На следващият ден по същото време двете момчета отново се биели,но този път битият се оказал по-голямото момче. Преп Муун казва,че когато бил на 10 години, неговата амбиция била да изучи три висши образования и да стане велик учител. Пораствайки на 15 години , неговият мироглед се променил. Той осъзнал също,че животът на хората около него е една битка. Той осъзнал също,че тази битка е продължавала във всяка епоха и че ако светът не се промени ,тя ще продължава и за в бъдеще. Той казва,че бил осъзнал, че академичната степен не е достатъчна,за да се справи с човешкото страдание, Тогава в неговото съзнание започва да се оформя желанието да освободи страдащите хора по света. Преп Муун бил уверен,че трябва да живее за осъществяването тази мечта и тази цел. На 17 април 1933г.- сутринта на Великден,този млад човек получил откровение , което обозначава началото на това безпрецедентно световно движение.
Преп Муун казва,че Исус се е появил пред него по време на неговата молитва. Исус му обяснил ,че въпреки че успял да донесе спасение чрез кръста ,по-висшата цел на неговата мисия - построяването на Божието царство на земята останала неизпълнена. Преп Муун казва,че Исус поискал от него да му помогне да завурши своята мисия. За този сериозен млад човек това било много важно решение. Той е знел,че има огромна разлика между това, което трябва да вложиш, изпълнявайки нещо, което ти самият искаш да постигнеш и друго нещо, което си обещал да постигнеш на друг. Ако беше започнал да прави нещо по собствено желание, той можеше да спре когато си поиска. Ето защо,той се съгласил да приеме предложението на Исус,след като Той го попитал отново и отново. По-нататък в своя живот Преп Муун има обикновено образование. Той учил елетроинженерство в Сеул и цялото свободно време, което имал тогава , прекарвал в молитва. Той обичал да се моли на брега на реката Хан или в планината и казва,че започнал да разбира все повече и повече сърцето на Бог. Преп Муун осъзнал,че нашият Небесен Баща има тъгуващо сърце и че чувства дълбока скръб,наранен е от греха на страдащите хора. Въпреки,че безброй много хора са напуснали Бог, Той не иска да изостави нито един човек. Независимо от Своята самотност и наранетото си сърце, Бог постоянно работи за тяхното спасение. Когато Преп Муун се съсредоточава върху живота на Исус, той почувствал колко много Той е искал да издигне Своите хора и цялото човечество в Царството на Божията любов. Преп Муун не е могъл да задържи сълзите си. Говори се,че неговите дрехи сутрин били мокри от плача през цялата нощ. Той искал да върви по стъпките на Исус и прекарал голяма част от времето си между хора отритнати от обществото. До реката Хан имало едно просешко селце. Когато получавал пари от къщи ,Той купувал своята местна дажба от ориз и давал останалата част от парите на тези хора. Купил бръснарски принадлежности и стрижел хората там. В Корея само хора от най-ниските слоеве на обществото не поддържали добре своята коса, поради което били оттбягвани от останалите хора. Просяците уважавали Преп. Сан Мюнг Муун за неговата доброта и станали негови най-добри приятели.
Завършвайки техникума в Сеул, Преп Муун продължил да изучава електроинжинерство в университета в Ласеда в Япония. И тук, както в Сеул, той контактувал с хора от всички класи. Корейските студенти организирали нелегално съпротивително движение. Японската тайна полиция го арестувала и измъчвала, за да го принуди да издаде имената на другите корейски студенти от съпротивата. но той успял да оцелее след това изпитание, не издавайки нищо. Принципът, който лежи в основата на учението на Асоциацията на Све Дух за обединение на свтовното християнство е бил изучаван и събран в книга от Преп Муун в продължение на много години. Той казва,че това учение не му е дадено наготово.а след продължително и задълбочено изучаване на Библията ,търсейки да разбере постоянния принцип,по който Бог е работил,за да възстанови този свят. През дългите нощи на молитви той е получавал духовни откровения, които лека полека прояснили много неща. Други части му се изяснили след продължителни духовни битки. Преп Муун казва, че до края на Втората световна война,всички точки освен една вече са му били ясни. Най-трудната точка , тази, над която той е разсъждавал 14 години е била тази: Ако Бог е всемогъщ, защо не е предотвратил грехопадението, защо не е създал човешките същества, така че да не е имало възможност те да се отделят от него и защо не е започнал отначало, всесто да работи през цялата човешка история. Тази книга проследява историята на ранната църква от 1946г когато Преп Муун заминава за Пхенян, в контолираната от комунистите Северна Корея, където той започнал своята проповедническа дейност. Арестуването му от комунистическите власти и изпращането му в концентрационен лагер е един тригодише период на мълчание и упорита работа където Преп Муун станал за пример и завладял съцата на затворниците със своето съпричастно поведение към тях. Те често получвали сънища ,които били откровения за истината за живота на Исус . Така например, един от затворниците- добър християнин на два пъти получвал в сън откровението,че Мария не е успяла да изпълни докрай своята мисия , поради отхвърлянето и от дома на Захарий, а и впоследствие колебанията на Йоан Кръстител.
Този добър християнин бил потресен и не могъл отначало да възприеме тази нова гледна точка. но той не можел да говори за това в затвора с Преп Мун и отново получавал подобни сънища.
( Следва продължение)

Няма коментари: