петък, 5 ноември 2010 г.

Любовта - висша сила

Истинската любов –основа
на нашия жовот.

Румяна Русева

Семейството исторически е винаги било основно средство за пренасяне на културни, морални и етични принципи, религиозни вярвания, традиции и пътища на разбиране на света от едно поколение на друго. По традиция семейството е било начинът, по който хората са научавали ценностите на личностния интегритет, вярност, преданост и безкористна любов.
Връзката между съпруг и съпруга, родители и деца, братя и сестри са основа за живота ни и определят кои сме ние като личности. Всеки човек е не само индивидуалност, но и носи в себе си отпечатък от цялата семейна система на едно общество.
И макар, че със сигурност обичаме нашето семейство, в нашето ежедневие често имаме трудно взаимоотношения един с друг.И става така,че нашите разочрования и неудачи често хвърляме върху семейните ни взаимоотношяния. Понякога може да се почувстваме като затворенци от изисквания и очаквания, макар че ни обичат. Други пък не чувстват, че са достатъчно оценявани от своите близки. Понякога може да е наистина много трудно да общуваме и да изразим истинската си същност в семейството. В други случаи ние дори не си общуваме, тъй като е трудно за децата да разберат какво означава да си родител, а пък родителите са забравили какво означва да си юноша или младеж.
Може би често децата чуват от майка си и баща си, че съжаляват за своя неправилен избор и след време да се стигне дотам, че то да преживее развода им.
Американският психолог Гари Смоли твърди, че в нашето объркано общество е парадоксално, кка един водопроводчик да учи 4 години , докато ние за да създадем семейство пристъпваме към брака само с едно съгласие, обещание и брачно свидетелство.Той също пише, че младите хора объркват незрялата повърхностна любов с истинската и често пристъпват един към друг емоционално и с погрешно разбиране за любовта.
Понякога, за да избегнем разочарования, казваме, че романтичната любов не същетвува. Но тя е съществувала през всички времена и навсякъде.Милиони слова са написани за това възвишено състояние на любовта. Когато говорим за романтичната любов ние имаме предвид способността ù да се развие в истинска. Нейните качества са интензивност, страст всеотдайност и вдъхновение да се постигне целта на любовта. А това развива и постоянство.
Психолозите казват,че романтичната любов прераства в истинска, когато има градивен характер и спомага да развием най-доброто от себе си. По този начин тя ни кара да ставаме все по-добри и да достигнем по-голяма зрелост и отговорност.Без този важен фактор на вълнуващи преживявания бракът често се превръща в окови за съпрузите сблъскали се с реализма на ежедневието.
Някои хора объркват влюбването с романтичната любов, но в същото време те виждат само това, което е в техните представи, свързани с външни желания и фантазии, а и често с егоцентричния им характер. Затова една от главните ни характеристики като личности е умението да се самонаблюдаваме и самоконтролираме.
Наред с физическите ни желания за храна, сън и забавления, ние имаме нужда да се научим да овладяваме емоциите си.Нашите емоции са източник на енергия и мотивация, но както конете, те трябва да бъдат обуздани и дисциплинрани, за да не се развихрят неконтролеруемо. В тази връзка е необходима телесна и емоционална дисциплина в сексуалното ни поведение.
То често бива прибързано и довежда до редица разочарования, когато личността не е обърнала внимание на духовните закони и потребности.
При романтичната любов съществува вдъхновението да се посветиш на другия и да отстояваш любовта си , да правиш усилие за развиване на добри взаимоотношения с партнъора си.. Тогава емоциите и чувствата могат да бъдат поставени под контрол и да бъдат в хармония с правилното мислене.
Сред онези ,които имат силна вяра в Бог любовта между съпрузите се развива и отвъд материалния свят, до достигане на единство с Него. Наред с ежедневните нужди и трудности в живота романтичната любов стимулира двойката с прекрасни чувства и вълнения, които подхранват любовта в техния брачен живот. И става така,че вместо любовта да си отиде, тя се увеличава и се развива до божествената. Пожелавам на всеки един от нас да открие пътя към истинската любов – основа за нашия живот и бъдеще на потомството.


Библиография:
1. My Journey in life. A Student Textbook for Developing Loving Relationships, IEF, Moscow,1999

Няма коментари: