вторник, 24 ноември 2009 г.

Из "Декларацията" на Конгреса на световните религии

Из “ Декларацията “ на
Конгреса на Световните религии – Делхи, Индия, 1-7.02.1993


“ ...Ние имаме болезненото съзнание за сложните конфликти, които заливат нашата планета и застрашават целостта на личността, семейството, обществото и нацията, както и биосферата. Ние виждаме алчност за власт, желание за господство, страст към удоволствията, но също така наблюдаваме и как едни и същи интереси изопачават историята и експлоатират човешката сигурност. Ние виждаме с болка как някои политици и някои религиозни водачи изопачават и сами деформират религиозните традиции, така че религията вместо да действа като лечител на човешкото общество, служи за осъществяване на дисхармония, самоотричайки се по този начин от собствената си същност.
Ние потвърждаваме, че традициите на религиозен и духовен живот лекуват човешкото сърце, насърчават практиката на духовни дисциплини, дават ценни житейски мъдрости и служат на онова, което е най-дълбоко и стойностно в човека и Абсолюта.
Ние вярваме, че религиозните традиции са съществени и важни за създаване на духовен фундамент, който може да подкрепи търсенето на истината по мирен път. Следователно, настояваме всеки един, а и всички ние да изразяваме онези аспекти от своята свещена традиция, които насърчават търсенето на вечния мир.
Ние утвърждаваме, че традициите на религиозен и духовен живот могат да доведат до този мир, който е многоизмерим и включва: мир в човешкото сърце и между самите хора, мир в обществото, мир между различните общности и нации, мир в и между различните религиозни традиции, мир на земята и за всички живи същества – мир с Бога, мир с Абсолюта.
................................
Ние участниците в този Новоделхийски конгрес, се посвешаваме на това и призоваваме другите с добра воля за:
1. Да търсим мир сред нас чрез различни дисциплини и средства на новата традиция, така че да станем миротворци у дома, във взаимоотношенията си с другите, в нашето общество и на нашата земя, както и с Източника и Основата на цялото битие.
2. Да търсим мир между традициите като работим за преодоляване на невежеството и враждебността и да провокираме разбиране и хармония между тях.
3. Да търсим мир в обществото и на земята чрез сътрудничеството на всички вярващи от всички традиции, които създават междурелигиозна хармония, благоденствието на човешкото общество, справедливостта в обществото и мира на земята.
Ние призоваваме всички вярващи да отказват вярата им да бъде въвличана в действия, който нарушават ясните принципи на собствената ин традиция.;
Ние призоваваме за изцелението на спомените, които могат да се събудят, като взаимно се помолим за прошка поради поради нашите грешки в миналото, така че да можем заедно да се придвижим към по-обещаващо бъдеще.
Ние призоваваме религиозните традиции да подкрепят ролята на жените в религията и в обществото и в защита на децата, което е от съществено значение за мира и човешкото семейство;
Ние призоваваме религиозните традиции да се закълнат,че ще си сътрудничат , за да преобразуват онези социални структури и условия, които създават конфликт и да се отдадат на социална справедливост. “

Членове на Председателския съвет :
Негово преосвещенство Д-р Ванде Амбиола. Върховен ръководител и свещеник. Сенатор, член на Нигерийския Парламент
Имам Д-р М. А. Заки Велави. Президент на имамите и съвета на джамиите във Велокобритания. Директор на Мюсюлманския колеж. Лондон.
Д-р Франсис Кларк. Генерален секретар на МРФСМ, Обединено Кралство
Почетната Войс Дюрлинг – Джоунс. Генерален Директор на Индианско общество на Америка. Ървинг, щата Тексас, САЩ
Г-жа Мохини Гири. Председател на Гилдия на служенето, Делхи, Индия
Негово преосвещенство Свами Гидананда. Президент на обществото за обществен живот за обществен за обществен живот. Ришикеш, Индия
Негово Преосвещенство Шейх Д-р Ахмад Куфтаро . Великият мюфтия на Сирия, Дамаск, Сирия.
Преподобният Чунг Хуан Квак, Председател на Международната религиозна федерация.
Негово благочестие Митрополит Бутрос Муаллем. Епарх на Мелките ( Гръко-католическата) църква в Бразилия.
Многоуважаем Ю Хюн Сео, Президент на корейския будистки орден Чоги.
Негово Светейшество Ачарийа Сушил Кумерджи .Ръководител на Джайнисткия сидхачалам. Блеърстаун, Ню Йорк, САШ
Д-р Ричард Л. Рубинщайн. Отличен с Роберт О. Лантън. Професор по религиите, щата Флорида, Университетът , САЩ
Г-н Нейла А. Салонен . Президент на Международната културна фондация. Вашингтон Д.С. САЩ
Махасвамиджи Д-р Шивамурти Шивачария. Шри Тарабалу Джагадгуру Бриханмат. Кариатака. Индия.
Д-р Дон Силс . Изпълнителен директор на Световния съвет по религиозните свободи. Вашингтон, Д.С. САЩ
Баба Вирса Сингх . Основател на Института Гобинад Садан, Ню Делхи, Индия
Д-р Ниниан Смарт. Професор по сравнителна релифия, Университета Калофорния в Санта Барбара, САЩ
Негово преосвещенство Шейх Ахмед М. Забарах, Великият мюфтия на Йемен.

Няма коментари: