сряда, 12 март 2008 г.

Ако жените знаеха..(Г. Смоли)

Как да опознаеш, разбираш и обичаш своя съпруг( откъс)


Как да помогнете на съпруга си да стане по-чувствителен към вашите емоционални потребности и желания.
Повечето жени имат съвсем кратка и проста дефиниция за нежност и романтика- "дребните неща". Опитвала ли сте някога да обясните на мъжа си какво представляват тези дребни неща? Една жена сподели: " Съпругът ми мисли,че проявява възвишена любов към мен, като ми купува тостер. Но кой знае защо не се сеща сутрин да ме поздрави с добро утро, да ме хване за ръката или ме целуне, за да ми каже ,че наистина съм му скъпа и държи на мен."
Жената може до такава степен да се превърне в част от дома, семейството и ежедневието си,че да се изгуби като личност. Ето защо тя изпитва дълбока необходимост от специално внимание и поощрение. Никоя жена не иска да гледат на нея само като на съпруга,готвачка, труженичка, майка, домакиня, чистачка, гладачка или семеен шофьор. Не е достатъчно близките й да й изказват благодарност за ролята, която изпълнява. Тя има нужда съпругът й да я откъсва от тази убийствена въртележка и да я обича заради човека, който е, а не заради това, което върши. След като придобие чувствителност към емоционалните й нужди и желания,той може да започне да ги удоволетворява по своеобразен начин чрез разни дребни жестове.( това е рагледано подробно в книгата" Ако мъжете знаеха..")
Вие можете да амбицирате съпруга си и да го научите да задоволява вашите потебности , като се научите на следните три неща: 1. да сеете семената на любов;2.да обяснявате индивидуланите си потребности и желания;3. да изразявате своята благодарност без намек за свои нови очаквания.
Потребности типични за мъжете:
Мъжете имат нужда да бъдат обичани.
Ако съпругът ви предпочиташе да живее сам, вие нямаше да сте омъжена за него.Всеки мъж изпитва нужда да знае,че някой на тоя свят го е грижа за него. Той изпитва нужда да бъде топло и дужелюбно приет от съществото до себе си. Изпитва нужда да знае,че има до себе си верен, близък приятел, който ще го обича каквото и да прави. Точно като вас и той се нуждае от сигурност,която придава истинската любов. Ето защо по-възрастните жени трябва да научат по-младите да обичат своите съпрузи,
Истинската любов е много повече ит едно чувство. Това е онази любов, която трае до края на живота( дори и след смъртта) Това означава посвещение да обичаш човека до себе си безусловно. Който обича така казва: "Аз съм се посветил на теб ,независимо от начина,по който се отнасяш с мен и от превратностите в живота." Истинската любов не зависи от емоции и обстоятелства, Тя не пропуска възможността да внесе смисъл и радост на другите. Ако искате бракът ви да стане такъв,за какъво мечтаете, трябва да започнете още сега да развивате безусловна любов,която е в основата на пълноценния брак.
Много е възможно ,когато започнете да развивате истинска любов,да не изпитвате никакви романтични чувства. Не се отчайвайте. Грантирам ви, че ако постоянствате да изразявате истинска любов с дела и думи към съпруга си,чувствата ще последват. И романтичната любов, която сме изпитвали към съпруга ни ще се върне. Вашият съпруг има нужда да чувства,че го приемате безусловно като човек - че цените мнението му, колкото и дразнещи да са някои от навиците му. той има нужда да знае,че вие съсредоточено и внимателно слушате какво ви казва и че смятате думите и делата му за важни.
Мъжете имат нужда от възхищение.
Мъжете са готови едва ли не на всичко за да спечелят възхищението на другите. Те буквално издирват някой, който да ги обича и уважава.- и вие можете да бъдете този някой за вашия съпруг като му дадете да разбере,че се интерсувате от него, че искате да знаете какво се крие зад решението му и какви са плановете и намеренията му.
Възползвайте се от многообразието на начините за изразяване на искрено възхищение. Когато мъжът ви е обесърчен, поддържайте уважението към него, като го успокявате нежно и внимателно. когато сте засегнали чувствата му, признайте грешката си и ги помолете да ви прости. когато сподели някоя идея с вас, която смятате за неуместна не се хващайте за главата. той трябва да е сигурен и уверен ,че няма да посрещнете на нож идеите му.
Мъжете имат нужда от разбиране и приемане.
Не можете да я скриете. мъжът ви я подушва от километри разстояние.Говоря за онази тънка мисъл ,която се върти в главата ви още откакто сте се оженили: "Един ден ще стане на моято"
Покажете му ,че го приемате и го разбирате такъв какъвто е. Не казвам,че трябва да приемете грубостите и обидите му без нужда за промяна.Просто приемете факта, че мъжът ви трябва да бъде научен по изобретателен начин как да посреща вашите нужди. Не забравяйте ,че вие в момента се учите и той в момента се учи. Щом сте в един и същи влак не искайте от него да стигне до целта преди вас.
Мъжете искат да знаят,че съветите им са ценни.
Приемете с готовност съветите му като :
...зарязвате всичко докато той ви говори.
..слушете го съсредоточено и го гледате в очите.
..изтъквате положителни аспекти в съветите му.
..оставяте го на спокойствие да се доизкаже.
..благодарите му за времето,което е отделил,за да сподели съветите си.
Мъжете имат нужда да се чувстват зачитани.
Вашият съпруг сигурно си мисли ,че най-големият му принос към семейството е издръжката,която осигурява. При това положение един от най-добрите начини да му покажете колко го цените е да му благодарите редовно за неговите професионални качества и усилия. Дори и вие да имате принос в издръжката на семейството, много е важно да му показвате колко сте му благодарни,че се грижи за вас.
Как да получаваш утеха и разбиране от съпруга си, вместо упреци и лекции.
вие не трябва да се чувствате виновна,че изпитвате необходимост да се облегнете на някого. Но ако искате да отношенията със съпруга ви да се заздравят той трябва неоременно да се научи кога и как да ви утешава.Научете съпруга си да ви утешава с личния си пример. За някои мъже емоционалната подкрепа означава да застанете на тяхна страна в даден конфликт.
Как да помогнете на съпруга си да стане по-чувствителен.
Вашият съпръг може да стане чувствителен по -скоро чрез няпряк подход отколкото при пряка
конфронтация.Този непряк подхов включва следните пет принципа:
1.Научете с да изразявате чувствата си с топлота,съчувствие и искреност.
- топлотата е приятелско отношение към даден човек.
- съчувствието е способността да разбираш някого и да се отъждествяваш с чувствата му- да можеш да се поставиш на негово място и да видиш нещата от негова гледна точка.
Искреността е да показваш истинска загриженостза даден човек,без да променяш отношението си към него при промяна на обстоятелствата.
2.Научете се да споделяте чувствата си когато сте ядосана или нервирана,без да прибягвате до упреци във второ лице.
3.Научете се да почакате докато ядът ви попремине и изпонатите ви нерви се успокоят,преди да започнете разговор на чувствителна тема.
4.Когато се успокоите заменете упреците във втори лице с думи като: "аз се чувствам". Често думите които употребявате "Никога не си идваш навреме", не са точно отражение на действителността. Може да го поздравите с думите: "Сигурно си имал тежък ден.Сто на сто си уморен"Или по-добре :"Знаеш ли наистина чувствам че ме обичаш и цениш като си идваш в къщи навреме за вечеря или ме предупреждаваш,че ще закъснееш. Така показваш любовта си към мен,а аз наистина имам нужда от това...

Няма коментари: