сряда, 12 март 2008 г.

Как да прогониш съпругата си без много усилия

Откъс от книгата на Гари Смоли


Мъжете и жените влизат в брака с приказни очаквания и ограничен опит. Преди време запитах една колежка за какъв човек би искала да се омъжи. "Ще ми се да умее да разказва вицове, да пее и танцува и вечер да си стои в къщи."
"Ти не искаш съпруг - рекох й аз - Искаш телевизор"
Нейните представи за съпруг разкриват една от най-честите причини за провала на браковете. Женим се с нереалистични очаквания и малко, да не кажа никакви способности да се съобразяваме с другите. Всъщност мнозина от нас изобщо не са наясно относно истинските нужди на партньора си.
Не е ли парадоксално,че получаваш удостоверение за водопровосчик след четиригодишно обучение, а за брачното свидетелство се искат само две изпълнени с желание души и понякога кръвна проба? Тъй като повечето от нас подскачат из лабиринтите на образованието, без да изкарат основен курс по общуване, много мъже се женят без никаква представа как точно да изградят сериозни взаимоотношения. Накратко казано доста мъже не знаят как да обичат съпругите си така,че и двамата да са щастливи.
Наскоро запитах поотделно пет разведени жени: "Ако съпругът ви започне да се отнася към вас любов и внимание, ще го приемете ли обратно?'
"Разбира се" - отговориха всичките . За нещастие, никоя не се надяваше,че съпругът й толкова ще се промени.Тъй като лично познавах единия от мъжете, трябваше да се съглася с жена му, че е безнадеждно. Ако имаше желание да опита, можеше пак да я спечели. Ала за беда не искаше да се учи.
"Той не разбира, че много жени се дресират като кученца", обясни ми една от съпругите."ако дойде и се държи нежно, благородно и с разбиране, още утре ще приема да се върне."
Колко жалко,че ние мъжете не знаем как да спечелим отново съпругите си и дори как да не ги загубим.Как да спечелим обичта, уважението, любовта и съдействието им, щом дори на знаем откъде да започнем? Вместо да се опитаме да научим какво е нужно, за да се скрепи един пропукал се брак, повечето от нас бързат да се присъединят към партията на разведените.
Мъжете и жените не са наясно с основните различия между половете.
Може би сте усетили някои от различията. Обаче много от тях ще дойдат като пълна изненада. Например, знаехте ли,че практически всяка клетка в мъжкото тяло има съвсем различен хромозомен строеж от този в тялото на жената?Според дор Джеймс Добсън съществуват сериозни доказателства,че седалището на емоциите в мъжкия мозък е инсталирано по-различно отколкото при жените. Само поради тези две различия мъжете и жените са бекрайно далеч един от дуги във физическо и емоционално отношение.
Ето някои други различия:
Жените се превръщат в неотменна част от заобикалящата ги среда. Жените стават неотменна част от хората, които познават и от заобикалящите ги предмети, те влизат в някакаво "единство" с околната среда. Въпреки,че мъжът се свързва с хора и ситуации,той обикновено не допуска личността му да се изгуби в тях. Мъжът може да не разбира,но когато крещи на децата за нещо думите му пък дълбоко я нараняват.
Жените намират сбереализация в близките взаимоотношения, докато мъжете се себеосъщетвяват чрез призванието и професията си.
На жените обикновено им е нужно повече време да се приспособят към промените. Заради емоционалното отъждествяване на жената с хората и окръжаващата я среда,тя се нуждае от повече време за приспособяване, кото може да повлияе на взимоотношенията й. Тъй като тя се съсредоточава върху непосредствените последици от преместването например, трябва й време да преодолее първоначалния стрес, за да оцени преимуществата.
Жените са склонни да изразяват враждебността си словесно, докато мъжете проявяват физически гнева си.
Сексуални различиия
За жената много по-голям стимул е допирът и нежните думи. Нея далеч повече я привлича индивидуалността на мъжа,а той пък е привлечен от онова, което вижда.
докато мъжът има нужда от малко или почти никаква подготовка за секса, на жената често й трябват часове емоционална и душевна настройка. Грубо или обидно отношение лесно могат да убият желанието й за сексуална близост в продължение на дни. когато емоцците на жената са накърнени от съпруфга й, желанието му за близост нерядко я отблъсква. Много жени са ми казвали,че се чувстват като проститутки,ако са принудени да правят любов,докато изпитват озлобление към съпругите си. Обаче мъжът може да не осъзнава на какво подлага жена си,ако тя има чувството,че я насилва да прави секс.
Тези основни различия, които обикновено се проявяват скоро след сватбата , са източник на много канфликти в брака. Отначало жената по-добре, по интуитивен път, разбира , как да изгради нежни взаимоотношения.Поради своята чувствителност тя повече се съобразява с него и е поентусиазирана да развива задълбочени многопластови взаимоотношения,т.е, тя знае как да изгради нещо повече от секс -маратон - иска да е любовница, най-добра приятелка,почитателка,къщовница и ценен партньор. От друга страна, мъжът най-често не притежава интуитивното й знание за това,каква би трябвало да бъде връзката им.Той не е наясно как да насърчи и обича жена си или как да се държи за да отговори на съкровените й нужди.
Какво представлява "женската интуиция"? Тя не е нещо миситчно. според изследователски екип ма университета в Станфорд, ръководен от невропсихолозите Макгинис и Трибран,жените наистина долавят подсъзнателни послания по-бързо и по-точно от мъжете.Тъй като тази интуиция се базира на несъзнателен умствен процес, много жени не са в състояние да дадат кокретно обяснение за онова, което чувстват. Те просот забелязват или усешат за дадена ситуация или човек, докато мъжете се водят от логическия анализ на хората и обстоятелствата.
Сериозни последици от един лош брак;
Според д-р Ед Уийт, жена, чийто съпруг не я обича,както подобава,може да развие серизни физически заболявания,изискващи ограмни суми за лечение.Второ, емоционалното и физическото съществуване на жената изцяло зависи от романтичната любов, която тя получава от съпруга си.Д-р Джеймс Добсън твърди,че съпрузи, прогонени от спалнята не излушват внимателно съпругите си. според д-р Добсън, щом мъжът се научи да обича жена си съобразно нуждите й , тя ще го приеме физически така, както не си е представял.
Трето, липсата на обич към съпругата може драстично да повлияе върху емоционалното развитие на децата, както изтъква Джон Дрешър в книгата си "Седем неща, необходими на децата>"
Четвърто, непочтителна съпруга и склонни към бунтарство деца по-вероятно ще срещнем в дома на мъж, който не знае как да обича и подкери семейството си.
Пето каогато един мъж приеме да има лош брак,той съсипва репутацията си пред целия свят. Сякаш заявава:" Не ме интересува какво съм обещал пред олтаря, няма повече да се старая".Отказвайки да обича жена си както би трябвало, той признава пред околните,че е себичен и ненадежден.
Шесто, синът на нелюбящия баща навярно ще усвои много от неговотот поведение и от това ще страда бъдещата му съпруга. Родители, които не се обичат, просто не могат да запазят проблемите само за себе си. Те непременно ще повлияят върху бъдещите взаимоотношения на децата им.
И седмо, недостатъчноата любов увеличава възможността за психическо заболяване на някои от членовете в семейството, което налага психиатрично лечение.
Най-трудното решение , което може да вземете;
Не се опитвам да ви напъхам в калъпа за"идеален съпруг' Обаче познавам неколцина, които са се научили да отговарят на специалните потребности на съпругите си Искам просто да ви помогна да се научите да обичате жена си по-резултатно и последователно.Отначало може да изглежда ,като че ли за втори път прохождате.Седмици. месеци и дори години могат да минат преди да постгнете целта си ,а именно любящото поведение. скро ще се окаже,че имате брак, какъвто не сте и сънували.Не забравяйте - може да ви се струва нереално да промените дълготрайни навици,но не е така. Зя да се промени даден навик обикновено са нужни от трийсет до шейсет дни.
Заб. Г. Смоли е марикански психиатър помогнал за възстановяването на много разтрогнати бракове. Другата му книга е "Ако жените знаеха.."

Няма коментари: